Welk type vraagstukken lenen zich voor een Behavioural Audit?

Behavioural auditing is een krachtig instrument dat organisaties helpt om diepgaande inzichten te verkrijgen in menselijk gedrag en de onderliggende cultuur. Bij uitstek is het vraagstuk complex & ambigu, heeft het een grote menselijke component en meer gericht op leren dan verantwoorden. Wat speelt er écht in plaats van ‘hoe het zou moeten zijn’. In deze blog geven we voorbeelden van vragen die geschikt zijn voor een behavioural audit.

Behavioural auditing is een krachtig instrument dat organisaties helpt om diepgaande inzichten te verkrijgen in menselijk gedrag en de onderliggende cultuur. Dit type audit gaat verder dan traditionele financiële en operationele audits door zich te richten op de menselijke component binnen een organisatie. Maar welke vraagstukken zijn nu precies geschikt voor een behavioural audit? In deze blog bespreken we enkele voorbeelden en laten we zien hoe deze audits van toegevoegde waarde kunnen zijn voor internal auditors én leidinggevenden.

Behavioural auditing richt zich op het begrijpen van menselijk gedrag, cultuur en de dynamiek binnen een organisatie. Het doel is om niet alleen te beoordelen, maar vooral om te leren en op een diepere laag te begrijpen wat er werkelijk speelt. Dit type audit is van waarde voor complexe en ambigue vraagstukken waar menselijke interpretatie en diepgaande analyse essentieel zijn. Het helpt bovendien niet alleen bij het (vooraf) identificeren van problemen, maar ook bij het ontdekken van wat goed gaat en waarom. Dit maakt het mogelijk om als organisatie succesvol te blijven en je verder te ontwikkelen en te versterken.

Voorbeeldvragen voor Behavioural Auditing

  • Wat verstaan we onder ‘kwaliteit leveren’ en wat is er nodig om deze te vergroten?
  • Wat zijn de stimulerende en belemmerende factoren in het verandertraject, richting de strategische doelen van de organisatie?
  • Welke ongeschreven regels beïnvloeden onze performance?
  • Wat is de effectiviteit van het awarenessprogramma op het vlak van integriteit?

Hoe kom je tot de vraag?
In de praktijk staat er vaak al een onderwerp op de auditkalender, in het jaarplan van Risk of HR of als onderwerp dat steeds terugkomt op de bestuurstafel. Het onderwerp wordt doorgaans als ‘probleem’ ervaren of een vraagstuk dat mensen in de organisatie bezig houdt. Soms is er al meerdere keren onderzoek gedaan of acties genomen, maar lijkt er niets te veranderen. De vraag komt dus voort uit gesprekken met de opdrachtgever, het audit- of onderzoeksteam en betrokken medewerkers. Dit vraagt van je, dat je in gesprekken over een dergelijk onderzoek goede vragen stelt, om er achter te komen welke informatie er in organisaties nodig is. ‘Waar maak je je zorgen om? Wat zou je willen leren? Waar ben je benieuwd naar?’

De vraagstelling worden bewust breed geformuleerd om maximale ruimte te bieden voor diverse perspectieven en belangen. In plaats van bestaande theorieën te toetsen, ligt de nadruk in een behavioural audit meer op theorievorming en het ontwikkelen van nieuwe inzichten. De vraagstelling biedt houvast voor het toegepaste, kwalitatieve onderzoek. Ze blijven flexibel, zodat ze gedurende het onderzoek kunnen worden aangepast wanneer nieuwe bevindingen of ontwikkelen daarom vragen.  

Conclusie

Behavioural auditing is een waardevol instrument voor internal auditors en leidinggevenden die dieper willen graven in de menselijke aspecten van hun organisatie. Door complexe en ambigue vraagstukken te onderzoeken, kunnen organisaties niet alleen problemen oplossen, maar ook leren en groeien. Het is een stap richting Internal Audit als lerende mechanisme in organisaties.


Ik hoop dat deze blog je inspireert en motiveert om met Behavioural Auditing aan de slag te gaan. Ik gun het alle auditteams om deze methodiek in hun gereedschapskist te hebben. Het start bij weten bij welke type vraagstukken een Behavioural Audit past. Complexe, mensgerichte vraagstukken zíjn er, ook in jouw organisatie! Zo kunnen we ons volledig potentieel benutten, om in te zetten om organisaties beter te maken. Heb je nog vragen of wil je meer weten? Laat het me weten