Mensgericht, duurzaam & innovatief
Blog
Blog
Van Risicobeheersing naar Waardecreatie: een nieuwe koers voor risicomanagement
Waarom lukt het vaak niet om écht impact te maken met risicomanagement? Omdat we het risico zijn gaan ‘beheersen’ in plaats van ‘begrijpen’. We maken lijstjes, toetsen regels en daarmee missen we de kern: het gesprek. In ons nieuwe boek, Management Control Auditing: voorbij toetsend onderzoek (verschijnt in 2025), pleiten we voor een andere benadering. Eentje die niet vertrekt vanuit controle, maar vanuit cultuur, gedrag en verbinding.
Rollen IAF en ervaringen met gefaseerd onderzoek (Frank Schuiten)
Toetsen aan de norm betekent: “Doe ik het goed?” Niet in alle organisaties zal deze toetsende vraag voldoende helpend zijn. Management verwacht vaak meer van de Internal Audit Functie (IAF). Zeker als ze je brede onderzoekservaring leren waarderen.
De Alignment-audit: Wat gebeurt er werkelijk op de werkvloer?
In 2015 omschreef Jan Otten de Alignment-audit als ”een bottom-up benadering van de gedragsaspecten en van de interne consistentie van het beheerskader op basis van dilemma’s waarmee de medewerkers op de werkvloer worden geconfronteerd en de keuzes die zij in voorkomende situaties maken.”
Zelfevaluatie van de Raad van Commissarissen
Raad van Commissarissen zijn verplicht zichzelf periodiek te beoordelen. In deze blog lees je hoe Ron Brummans vanuit ACS Insight daar invulling aan geeft, vanuit het principe: samen zorgen we dat het beter wordt.
Operational auditors doen toegepast, kwalitatief onderzoek!
Operational auditors werken veel met kwalitatieve data. Interviews, beleidsstukken, processen, intranet, nieuwsberichten, plannen, noem maar op. En steeds vaker zijn ook podcasts, bedrijfsvideo’s en observaties input voor audits. Uit deze audits wil je waardevolle inzichten halen, waar je organisatie verder mee komt. Eigenlijk kun je Internal Auditors dus zien als toegepaste kwalitatieve onderzoekers. Daarom zie ik veel kansen in het gebruik van AI. Ik denk dat Large Language Models van betekenis kan zijn in kwalitatief onderzoek en dus voor operational auditors.
Opdrachtgeverschap: om met MCA relevant én urgent bij te dragen
MCA zonder opdrachtgever past niet. Als onderzoeker ben je misschien geweldig ‘onafhankelijk’, maar hoe weet je wat relevant is voor management, laat staan urgent? Mét opdrachtgever worden wel nieuwe eisen gesteld aan je onderzoeksrepertoire! Niet elke relevante onderzoeksvraag is zinvol met een soll-ist-vergelijking aan te vliegen. Hoe dan wel lees je in deze blog en kun je leren in de MCA1 trainingen.